Terug naar overzicht

Onderzoeksplicht, wat houdt dat in?

Onderzoeksplicht voor het kopen van de juiste woning

De huizenmarkt in Nederland is krap. Veel mensen zijn dan ook allang blij zodra ze een woning voorbij hebben zien komen die aan hun wensen voldoet en die betaalbaar is. In dit geval wilt u natuurlijk weten of uw droomhuis geen (verborgen) gebreken heeft. Het is dan ook belangrijk dat u de woning goed inspecteert hierop. Dat is niet alleen prettig voor uzelf, sterker nog, u krijgt in dit geval te maken met de zogenaamde onderzoeksplicht. Wat dat inhoudt? Daar vertelt Stad & Land Makelaars u er meer over.

Een weloverwogen besluit

De onderzoeksplicht is een juridische term die aangeeft dat de koper van een woning de verantwoordelijkheid heeft om, voor het kopen van de woning, goed onderzoek te doen naar de uiteenlopende aspecten van deze te kopen woning. Het idee achter de onderzoeksplicht is om voldoende informatie in te winnen over de staat van de woning, zodat u als koper een weloverwogen besluit kunt nemen over de aankoop ervan. Heeft u de woning gekocht en zijn er desondanks toch gebreken die u van tevoren had kunnen ontdekken? Dan kunt u de verkopende partij niet aansprakelijk stellen.

Onderzoekstaken

Het moge duidelijk zijn dat de onderzoeksplicht niet mag onderschatten. Zodra u ermee te maken krijgt, gelden er verschillende rechten en plichten.

Grondige inspectie

Als potentiële koper dient u de woning grondig te inspecteren. U met aandacht besteden aan diverse mogelijke gebreken aan de woning. Hiervoor dient u zowel het interieur als het exterieur van de woning te inspecteren.

Informatie opvragen

Als mogelijke koper heeft u ook de plicht om relevante documenten op te vragen. Denk hierbij aan eigendomsaktes, hypotheekinformatie, bouwvergunningen en eventuele andere juridische documenten die van belang zijn voor de woning.

Vragen stellen aan de verkoper

U heeft het recht om vragen te stellen over de woning aan de verkopende partij. Het is belangrijk om hier eventuele twijfels en onzekerheden die u heeft weg te nemen en duidelijkheid te krijgen voordat de koop definitief wordt.

Professioneel advies inwinnen

Komt u er zelf niet helemaal uit? Dan heeft u altijd het recht om een professional in te schakelen voor specialistisch advies. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een bouwkundige keuring (ook wel bouwtechnische keuring genoemd) van de woning. Dit is een rapportage van feitelijke vastlegging van gebreken, kosten en risico’s. Dan weet u zeker dat u weet waar u aan toe bent.

Contact met stad en land

Bij Stad & Land kunnen we u helpen bij zowel het kopen, verkopen als verhuren van een woning. Neem voor meer informatie contact met ons op via 078 635 66 66 of vul het contactformulier in.

    WAARMEE KUNNEN WIJ U HELPEN?

    Heeft u vragen, wilt u meer informatie of kunnen wij direct aan de slag? Neem vandaag nog vrijblijvend contact met ons op.


    078- 6356666
    dordrecht@stadenland.nl
    afspraak maken